onsdag 16 januari 2013

Måndag 14 jan - Lax i thaikryddad sås

Ett recept jag hittat i Vår kokbok. Rekommenderas! (Aningens reviderad.)

Skär 600g lax i kuber. Skiva och hacka ½ purjolök, 1 vitlöksklyfta och 1 röd chili (jag skippade dock chilin!). Fräs i 1 msk neutral olja. Tillsätt 2 msk röd currypasta och 1 burk kokosmjölk light. Koka upp. Tillsätt laxtärningarna och saften från 1 lime. Sjud några minuter. Rör ner 150g sockerärtor, 70g babyspenat och smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.

Veckans mat v 3

Mån: Lax i thaikryddad sås, ris, tomat
Tis: Kalvfärsköttbullar, frästa kantareller, kokt potatis och kalvgrädde
Ons: Soppa
Tors: Torskgryta med potatis- och palsternacksmos
Fre: Lövbiffsgryta
Lör: Kycklingfilé, rotsaker i ugn, tzatsiki
Sön: Rotmos och kassler

Helst skulle jag vilja leva på frukt den här årstiden! Allt smakar så gott, apelsiner, mango och min nya favorit, äpplet Pink lady. Fruktsallad med lite keso - så gott och nyttigt.
Lyxmiddag på tisdagen, men när man har en man som jobbar skift så kan det vara "helg" mitt i veckan.
Rotsaker (tis, tors, fre, lör, sön) och champinjoner (fre) på konserv är billigt på Citygross. Kassler (sön) och gurka är billigt på Coop Extra. Lax, sockerärtor (mån), torsk (tors), kycklingfilé (lör) är billigt på Coop Forum.

Nu är glada julen slut, slut, slut...

Granen är ute, pepparkakshuset kraschat och uppätet. Nu är julen slut. Och därmed mitt juluppehåll. Fick idag lite press på mig att börja uppdatera här igen, och det är bra. Annars kanske "julen varat ut till påska..."??? ;)


 GOTT nytt år önskar jag er!

/ Susanne




Lördag 15 dec - Fläskfilé i messmörssås

 Skär fläskfilén i medaljonger. Platta och salta och peppra. Bryn några minuter och lägg över på ett fat. Gör sedan messmörssåsen i pannan. Se nedan:


10 st enbär
2 msk viltfond
4 dl vatten
4 dl vispgrädde
100 g messmör
Salt, efter smak
timjan, rosmarin, rosé och vitpeppar.

Lägg sedan i köttet och låt puttra 15 min, gärna längre så köttet blir mört och smakerna gifter sig. Jag vill ha kokt potatis, men några vill hellre ha ris till gryta. Smaksak.

Torsdag 13 dec - Saffranslax

Hittade detta recept i Vår kokboks julupplaga i år.

Bryn 1 strimlad röd paprika, 1 gul lök och 1 pkt saffran i 1 msk olja i en rymlig panna/traktörpanna. Några minuter. Tillsätt 2 dl grädde och 1 tsk ättikssprit. Salta och peppra laxkuber och lägg ner dem i såsen. Koka 5 min. Dra av från plattan och låt stå under lock ytterligare 5 min. Servera med kokt potatis och valfria kokta grönsaker.

Jag äter saffran året om, det är en glad färg att laga mat med!


Måndag 10 dec - Torsk i ugn

Världens enklaste fiskrecept!

Blanda en burk creme fraiche med en fiskbuljongtärning. Bred över ett fryst torskblock, 400g, i en ugnsfast form. In i ugn 175 grader i 25-30 min. Koka potatis så länge. Klart!

Jag serverade med lättkokta sockerärtor och halverade cocktailtomater. Gott! Testa!

måndag 10 december 2012

Matveckan 10 - 16 dec

Nu har barnen varit engagerade, vi har valt några rätter var. ;)

Måndag: Torsk i ugn, kokt potatis, sockerärtor
Tisdag: Våfflor, grädde och sylt. Morotsstavar medan vi gräddar...
Onsdag: Korv med bröd.
Torsdag: Saffranslax och pressad potatis
Fredag: Kyckling och rotsaker i ugn.
Lördag: Fläskfilé med lingon och messmörssås, potatis
Söndag: Förrätt: skinktoast, Huvudrätt: Oxfilé,  potatis, sås Efterrätt: Chokladpudding

Denna gång har jag (och barnen) inte utgått från bra priser. Dock har jag sett att Coop har bra pris på potatis, sockerärtor, saffran, kycklingfilé, palsternacka.